Vad är plåt?

Plåt är ett tunt material som vanligtvis formas genom en industriell process som stansning eller klippning. Plåt är en av de grundläggande formerna som används inom metallbearbetning och den kan skäras och böjas till en mängd olika former.

Stålplåt är en plåt av järn, annan stållegering, aluminium eller koppar som har krossats eller stämplats till en tunn, platt form. Det är ett av de grundläggande material som andra föremål tillverkas av – se plåtbearbetning . Plåt rullas med hjälp av plåtvalsningsmaskiner. Plåt tillverkades tidigare genom kallvalsning, men i dag varmvalsas de flesta plåtar eftersom detta ger produkten större styvhet. I takt med att mekaniska lås och nycklar har ersatts av med elektroniska och magnetiska lås och nycklar blir plåt allt mindre viktig inom säkerhetsområdet.

Stansning av plåt är en process för formning av plåt som använder en avtrycksmatris för att forma tunna plåtmaterial som stålplåt eller aluminiumlegering mellan enskilda matriser som kallas verktyg (över- och underdel) som stämplar plåten till ett antal olika former – se plåtbearbetning . Andra metallplåtar, t.ex. titan, rostfritt stål, nickel, hastelloy [korrekt stavning?] [1], aluminium och koppar kan också stämplas med denna metod. Skillnaden i vissa fall är att dessa andra plåtmaterial måste genomgå värmebehandling och/eller pläteringsprocesser efter stansningen. Det platta råmaterialet eller bandmaterialet kan vila på någon typ av stans. Plåtbearbetning har vi varit inne på lite innan och det är en process för plåtformning där man använder en avtrycksmaskin för att forma plåtmaterial som stålplåt, aluminiumplåt, kopparplåt och titanplåt mellan enskilda verktyg (över och under) som stämplar plåten till ett antal olika former 

De vanligaste typerna av plåtmaskiner är 

– Bänkformningsmaskin

– CNC-bänkpress med stångmatare för produktion upp till 40 ton

– CNC-maskin för kraftskärmning

– Spolklippare för rullar 

– Kallsågar – FANUC 240iA Servo Press Brake 2R16L/2R16HQ-serien från IEMCA 

– Kantpressar av portaltyp 

– Kantpressar av portaltyp med stångmatare

Hälsningar från mig här uppe i Smedjebacken!